top of page

Elevplaner som portfolio

En lærer fra Skotland præsenterede en ny måde at tænke elevplaner på, som i den grad læner sig op ad de intentioner, der ligger i de nye regler for elevplanerne. Han brugte iBooks som en dynamisk elevplan.

Hans metode var at oprette en skabelon for sit fag i iBooks Author, og så give den til eleverne ved skoleårets start. I skabelonen var der lagt overskrifterne på de emner, som ville blive behandlet i løbet af året. Eleverne fik så, efterhånden som året skred frem, til opgave at lægge deres færdige produkter ind i bogen. Samtidigt blev de bedt om, efter hvert endt emne, at optage en kort video med dem selv, hvor de redegjorde for, hvordan de havde oplevet forløbet, og hvad de havde fået ud af det. Den video blev også lagt ind i bogen.

Idéen her er, at eleven altid har sin IPad med hjem, og dermed har forældrene altid adgang til at se, hvad eleven har lavet. IBook-formatet er nemt at sætte op til at virke lækkert, så rent visuelt var det en indbydende oplevelse at se på elevplanen.

Sidst i bogen var der et kapitel, der var dedikeret til forældrene. Her kunne de skrive kommentarer til det, de så i elevens iBook. På den måde var alle parter inddraget i processen, som fungerede som en løbende evaluering af eleven, udarbejdet af eleven selv.

Vi er stadig usikre på om det rent teknisk er noget, vi kan kopiere direkte i det eleverne muligvis havde adgang til MacBooks i udviklingen af deres elevplan. Vi tænker dog, at tankerne, som ligger bag en sådan måde at arbejde på, i den grad giver mening. Elevplanen bliver dynamisk, og et udtryk for elevens bevidsthed om egen læring og progression. Samtidig giver formatet hele planen et professionelt look, som giver forældrene endnu mere lyst til at se med i bogen. Svar på spørgsmål som “Hvad har du lavet/lært i skolen i dag” kan i denne form underbygges af fysiske beviser, som også giver forældrene et endnu dybere indblik i deres barns udvikling. Vi mener bestemt, at det er noget vi skal undersøge nærmere i Gladsaxe kommune.

Da det er en helt anden måde at tænke elevplaner på i forhold til det, vi gør nu, er det noget der skal op på ledelsesplan før det bliver introduceret til lærerne. Det vil nok, som de fleste andre ting, fungere bedst hvis det i starten bliver frivilligt om man vil gøre brug af metoden, da det i større omfang kræver, at man har styr på hele årets undervisning fra starten af skoleåret. Man kan med fordel gøre brug af årsplanerne, i forbindelse med en opsætning af de temaer som man vil igennem. 

Skrevet af:

Kristoffer Almer Færkel / Rachid Hajib

Thomas Klosowski / Lars Kristiansen

bottom of page