top of page

Elever der selv laver undervisningsforløb

 

Det sidste oplæg omkring synlig læring var det, der gjorde det største indtryk. Det var et oplæg, som blev holdt af to elever fra hvad, der svarer til vores 6. klasse og 5. klasse. Et meget overbevisende oplæg, hvor eleverne fremlagde hvordan de arbejdede i “ITunes U” med at skabe undervisningsforløb for deres medstuderende. Konceptet var, at eleverne selv var blevet sat ind i et emne som de så skulle skabe et undervisningsforløb over, der var tilgængeligt for resten af klassen. Resten af klassen tilmeldte sig og gennemførte så forløbet, og kommenterede på det, de havde lært til slut og undervejs igennem den chatfunktion som er indlagt i “ITunes U”. Lærernes opgave var at støtte og guide eleverne i udarbejdelsen af undervisningsforløbet.

En anden tilgang, der blev brugt var, at eleven lavede et kursus som lærerne tilmeldte sig. Opgaverne i kurset var så af en sådan karakter, at svarene genererede ideer til, hvordan man kunne arbejde med og undervise i et bestemt emne. Eksemplet, der blev brugt var omkring et emne, der omhandlede hvordan man moderniserede originale eventyr. Her var kurset simpelthen en række eventyr, og opgaven til lærerne, som var tilmeldt kurset, var at komme med ideer til, hvordan man kan gøre eventyret moderne. De svar, som eleven modtog, blev så brugt i et andet kursus som eleven lavede omkring det at gøre eventyr moderne. Samtidig blev svarene brugt som inspiration i en opgave, hvor eleven selv skulle modernisere et eventyr.

Det, at eleverne lærer bedst gennem at lære fra sig er en kendt ting. Der hvor konceptet altid har haltet er i det faktum, at dem der bliver undervist at eleverne, så ikke får så meget ud af det, som hvis de selv havde undervist. Sagt med andre ord, kan alle ikke undervise alle i alting. Her oplevede vi dog en tilgang som delagtiggjorde de elever, der modtog undervisning fra andre elever ved det, at de blev bedt om at forholde sig kritisk til sammensætningen af undervisningen. De kommenterede på opgavetyperne, progressionen osv. og derigennem blev de en del af den skabende proces.

I forbindelse med, at eleverne lavede deres undervisningsforløb, skulle de også skabe al undervisningsmaterialet. Det betød, at de skulle optage videoer, der forklarede bestemte ting, de fandt tekster som underbyggede det til ville lærer fra sig osv.

Det her er en tilgang til undervisning, som i den grad giver eleverne mulighed for at blive bevidste om deres egen læring og synliggøre den. Samtidigt er det en metode, der hjælper eleverne med at strukturere den viden de har modtaget, og derfor gøre det nemmere at fastholde den.

Vi mener, at vi allerede nu har det tekniske fundament til at begynde at arbejde med en sådan tilgang til undervisningen. Vi kunne godt se det implementeret på alle trin i al undervisning, men er måske nok blevet grebet lidt af en idé her. Under alle omstændigheder er det noget som vi håber på at kunne få i gang på alle trin som forsøgsprojekt i enkelte klasser.

 

Skrevet af:

Kristoffer Almer Færkel / Rachid Hajib

Thomas Klosowski / Lars Kristiansen

bottom of page